Ontdek of elektricien worden iets voor jou is !

Misschien heb je het al gehoord: in België zijn elektrotechnisch installateur en onderhoudselektricien knelpuntberoepen. De technische sector vindt al een aantal jaar niet genoeg gediplomeerde elektriciens en zelfs geen jongeren (of al iets ouderen) die het beroep willen leren, hoewel er zo veel toekomst in zit.

Why is there such an imbalance in supply and demand in spite of attractive salaries?

‘Vaak ligt het aan een gebrek aan informatie en vooroordelen over bouwberoepen: veel mensen veronderstellen dat het te zwaar werk is’, aldus Julien Habran, een Luikse elektricien die al twaalf jaar als zelfstandige werkt.

Vakkennis, oog voor detail en nieuwe technologieën: in dit artikel ontdek je of elektricien worden iets voor jou is!

Wat doet een elektricien precies?

Elektrische installaties keuren, onderhoud verrichten en kabels, stopcontacten of zekeringkasten installeren… Een elektricien moet ervoor zorgen dat het hele elektriciteitssysteem van een gebouw goed werkt.

Een elektricien verveelt zich nooit!

Elektriciens kunnen aan allerlei projecten werken, zowel ingewikkelde als minder ingewikkelde: elektriciteit in een woning leggen, airconditioning in een appartement installeren, een lift in een bedrijf laten werken of een kerncentrale onderhouden.

Op grote werven moeten ze samenwerken met een aantal andere bouwprofessionals (architecten, huisschilders, tegelzetters, loodgieters…). Ze moeten hun taken op elkaar afstemmen om het project tot een goed einde te brengen.

Wat zijn de voornaamste dagtaken van een elektricien?

Wanneer een elektricien aan een nieuw project begint, moet hij zich baseren op plannen en installatieschema’s om te bepalen waar de verschillende onderdelen van de elektriciteitsinstallatie moeten komen. Daarna plaatst hij de buizen, de hulpstukken en de kabels, installeert hij de apparatuur, zoals de zekeringkasten, de verdeelkasten, de stopcontacten of verwarmingstoestellen en sluit hij alles aan.

Nadien stelt hij de installatie in werking. Hij moet er ook voor zorgen dat het systeem voldoet aan de normen, door een aantal tests uit te voeren. Hij speelt dus een belangrijke rol voor de veiligheid van het gebouw.

Bij renovatiewerken is het zijn taak om de oude elektriciteitsinstallaties te vervangen en conform te maken.

Wat maakt het beroep van elektricien zo interessant?

Zoals we hierboven al hebben vermeld, zijn de opdrachten van elektriciens erg uiteenlopend, maar er zijn ook heel wat andere aspecten die het beroep boeiend maken.

Teamwerk

Het idee dat een elektricien alleen werkt, is een mythe. Hij werkt bijna altijd in teamverband. Hij staat ook in contact met de (professionele of particuliere) eindklant, dus hij moet duidelijk kunnen uitleggen wat hij tijdens de keuring heeft vastgesteld en wat hij precies van plan is.

Een voortdurend veranderend beroep dankzij technologie

Domotica, informatica, IoT, beveiliging… een moderne elektricien moet meer kunnen dan alleen maar kabels leggen. Hij moet een nieuwsgierig manusje-van-alles zijn. Het beroep ondergaat momenteel een ware technologische revolutie, aangezien de informatica tal van nieuwe mogelijkheden schept om verder te groeien.

We merken trouwens dat veel professionele IT’ers ook als elektricien aan de slag gaan om verder te bouwen op hun eigen skills, programmeren bijvoorbeeld.

Een sleutelspeler in de energietransitie

Een elektricien speelt ook een belangrijke rol op het vlak van duurzame ontwikkeling. Hij geeft zijn klanten advies over nieuwe producten en de toepassingen ervan, en stelt oplossingen voor waarmee ze energie kunnen besparen. Daartoe moet hij alles afweten van energie, en vooral van nieuwe energiebronnen.

Zo kan hij zich specialiseren in ecoconstructie, een vakgebied waaronder alle bouwtechnieken vallen die niet alleen rekening houden met het comfort en de gezondheid van de bewoners, maar ook met het milieu. Hij zorgt er onder andere voor dat zijn installaties geen magnetisch veld opwekken.

Zelfstandig werken

Als je ondernemingszin hebt, is dit beroep echt iets voor jou. Elektricien is een van de bouwberoepen waaruit de meeste zelfstandigen en kmo’s voortkomen.

Hoe komt dat? Wel, kleine projecten (zoals elektriciteitswerken in individuele woningen, onderhoudswerken of renovaties) vereisen een bepaald niveau van organisatie dat grote bedrijven soms niet voordelig kunnen aanbieden.

Je moet snel te hulp kunnen schieten, de juiste vakkennis hebben en tegelijkertijd de bedrijfskosten drukken, en daarin blinken zelfstandige elektriciens vaak uit.

Hoe word je elektricien?

In België zijn er verschillende manieren om elektricien te worden. Er zijn heel wat middelbare scholen die studierichtingen rond elektriciteit aanbieden. Die lessen vinden overdag plaats in het vijfde en zesde jaar van het secundair onderwijs.

Een tweede optie is om toegelaten te worden tot een duale elektriciteitsopleiding (CEFA) die twee jaar duurt. Daarbij volgen studenten tussen 18 en 25 jaar afwisselend theorielessen en een praktijkstage bij een gediplomeerde elektricien.

Andere onderwijsinstellingen (IFAPME) organiseren duale opleidingen van drie jaar. Je kunt zowel overdag als ’s avonds les volgen. Elke week krijg je één tot twee dagen theorieles en loop je drie tot vier dagen stage in een bedrijf.

Zegt dit beroep je wel wat? Of heb je al een diploma? Check geregeld onze vacatures op Betuned.